10 Consells per Viure un castell des de la Pinya!!

Aquí van els 10 consells extrets dels nostres padrins, la Colla Jove Xiquets de Tarragona:

  1. Tingues en compte les teves característiques. Busca el teu lloc en funció de la teva alçada i amplada d’esquena. Busca gent similar a la teva constitució i afegeix-t’hi. Si creus que no quedaràs ben col·locat, busca a algú que pugui encaixar millor i proposa-li intercanviar llocs. Si dubtes, demana consell a algú que porti camisa.
  2. Entra a la pinya amb temps i finor. Si quan s’entra es fa molta pressió la pinya es pot deformar. Més val manya que força, i la pinya no ha de comprimir el castell, sinó donar-li pressió progressiva. No deixis el pes mort i augmenta la pressió -dóna pit- a mesura que es posi més pes al castell. Estigues atent a les indicacions, les necessitats de la pressió poden canviar, i recorda que el punt màxim s’ha de donar durant la descarregada.
  3. Les espatlles encaixades. Quan estiguis col·locat, mira d’encaixar les espatlles amb els castellers que tinguis a dreta i esquerra. No han de quedar distancies (forats) entre castellers. [Recorda el punt número 1]
  4. El cap recolzat i fixat. Ha d’anar lleugerament recolzat a la persona que tinguis davant. Has de notar que tens el cap protegit i fixe. I no miris MAI cap a dalt, els castells es VIUEN a  la plaça però es miren a la tele.
  5. Tot el que puja, també pot baixar: cos en tensió i pressió. La pinya també ha d’estar preparada per aquestes situacions. En aquest cas, posa el cos i músculs en tensió. Dóna més pit, és a dir, pressiona fortament el castellers que tens davant i respira amb normalitat, no intentis sortir de la pinya, ja que és qüestió d’uns poc segons que tots els castellers baixin.
  6. El mocador i la faixa són els teus millors aliats, i ben tensats, són elements de protecció molt útils, pel cabell i les lumbars.
  7. Evita portar objectes que no calguin: arracades, anells, braçalets i collarets, poden enganxar-se als castellers que pugin a la pinya.
  8. Hidrata’t i menja alguna cosa. La jornada és llarga i a les pinyes s’acostuma a passar calor i invertir-hi moltes energies. Fruita, barretes energètiques i aigua et seran de gran ajuda!
  9. Reposa i relaxa’t. Entre castell i castell poden passar llargues estones. Descansa i estigues preparat per quan arribi el nostre torn.
  10. Estigues atent i gaudeix. Escolta el que demana el castell i els companys i no parlis si no és estrictament necessari. El silenci et permetrà sentir l’evolució del castell i gaudir més de l’experiència de fer pinya; una de les sensacions més intenses del món dels castells.

RESPECTA LA TRADICIÓ. Els castells neixen amb uns valors que cal mantenir en tot moment i especialment a plaça. Totes les colles, camises i els seus castells, mereixen el màxim respecte per part de tothom. S’espera per tant, que actueu en conseqüència. Recorda: força, equilibri, valor i seny.

Gràcies per contribuir a fer una pinya millor.